Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


rumah kampung
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
rumah kampung



< Previous

Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Sunday, 30-Dec-2007 01:17
Aidil Adha di Melaka
Dec 20th
Selepas meluangkan masa bersama family di Wangsa Maju, kami bertolak ke Melaka .... hampir tengahari juga baru bertolak dari KL.. so bila sampai ke Melaka dah petang.. tak sempat nak tengok orang sembelih lembu korban ... after filling up the stomach with lontong from my brother's house, we headed to my uncle's house ...



There were just too much food in my uncle's house ... all my uncle's kids were there when we came... so bergambar sakan laaaa :-) we didn't go to other relatives house after that .. coz it's almost dark, and we had plans to go to Eye of Melaka that night with my brother's family ..



All of us were so excited to go to the "Eye of Melaka".. me the one that was over-excited as usual .. the entry from Jeff's FP on Eye of Melaka thing really made me want to go there, take the ride and take pictures.... and here are the pics we snapped that night ... all of us really enjoyed the ride...



Sooo happy .. though I have not gotten my external Flash for my camera yet, the pictures taken turned out not bad at all... :-)


There were quite a crowd when we reached the place... fortunately the que wasn't that long ... Baba and Adris, my brother qued to purchase the tickets while Ellie, Amalina and me started "menembak" sana sini ;-) .. then we qued for the ferris wheel ride....

Satisfied faces after ferris wheel ride... nampak lah Melaka town yang comel nyer ni from the top there :-)

After the ferris wheel ride, we all tried the Pirate Ship .. so by the time we finished the ride, it was almost 11pm, each one's stomach was already making so much noise.. so we headed to Roti John restaurant at Pantai Tg Kling ...


Teringat lagi kata2 http://ambig.fotopages.com(Jeff), kesabaran memang amat tercabar bila makan di luar.. especially during school holidays and long festive holidays like these.... you can see from the photos below... all the "poyo" faces looking up watching the TV that was hang high up there ;-).... while waiting for food that seems to be taking forever to arrive....

Luckily Adris ordered the Ayam Golek first, within split seconds the Ayam Golek were all gone LOL ... all were starving like crazy .. :-D


Dec 21st
The next day, we went to visit one of my long time neighbor at kampung, Makcik Leha.. she's the only one from the older generation that is still around .... she's one of those that were very close to my late mom ... I really missed her and those days when I was growing up in the kampung .... The superb picture of Makcik Leha below were taken by my daughter, Ellie ...



After that, we then rushed to Melaka town as my hubby really wanted to see the "Masjid Terapung Selat Melaka".. and we did .... though it is not as impressive as the masjid terapung in terengganu, it still serve the purpose for the Moslems to perform their prayers here...



Alas, just before we packed and headed back to KL, my other half took a short nap while the kids played outside the house.. my kids and their cousins ( my brother's kids ) really enjoyed the company whenever they got the chances to spend time together ... and we left Melaka with sweet memories of Aidil Adha with Adris' family and jalan2 cari makan in Melaka ...




Next Entry : Berjaya Cosmo Theme Park and Eye of Malaysia ...

Farah, itulah pasal.. mulanya saya pun tak tahu di Melaka ada “Eye Of Melaka”… ni pun dapat tahu dari brother Jeff’s FP... memang seronok … and thanks for the wish untuk my daughter, Ellie …
1. MrsHenri, iyer dah maju sesangat Melaka kini, sesuai lah dengan nama “bandaraya” yang di perolehi nya dulu ye tak ? Orang JB awak ryoanya … saya belajar di JB selama 5 tahun dulu … hehe … yeah, say aguna Photoshop untuk atur dan edit gambar2 ni.. Cuma basic editing aje yang saya tahu
2. Ummirafeeq, berjalan2 ke Terengganu … insyAllah sampai ke sana suatu hari nanti .. nampaknya tahun 2008 ni saya akan kurang berjalan2 sebab dua orang anak bujang saya akan menduduki peperiksaan UPSR and juga PMR
3. Yong, masa tahun 2005 dulu mana lah ada Eye of Melaka ni cik adik ooi .. hehe .. baru tahun 2007 ni buka benda pusing2 ni ...thanks for compliments on editing saya ... phew.. awak ada monitor 32” ke ? dahsyat tuuu . saya sekadar 17” monitor aje kok
4. Intan, Eye Of Melaka ni tempatnya kat tapak Bus Express dulu, belakang Cathay lama tu.. Zali mesti tahu nyer laaa.. so next time you all nak balik ke Muar from KL tu, singgah lah kat EO Melaka ni dulu … gambar Makcik Leha tu memang cantik … kak long pun tak tahu bila masa si Syuhada tu shot … Masjid Crystal Terengganu ? Hmmm .. insyAllah next holiday boleh plan ke sana pulak kot … tapi year 2008 ni payah sikit nak berjalan2 sakan kot .. sebab Izaaz & Iwan both ada big exams this year …
5. Ushar, yup.. sambut raya dengan family memang seronok… juga, bagus untuk anak2 kita mengenali saudara mara especially bila orangtua dah tak ada lagi nanti mereka masih kenal saudara mara. Budaya menziarah ni sudah makin berkurangan sekarang, takut satu hari nanti pupus pulak nanti ... harap2 nya tidak lah ... kita sebenarnya sebagai parents yang mencorakkan kehidupan anak2 kita...
6. Ali, w’kum salam .. tu lah you all tak mau balik Melaka raya haji .. hehe .. tak pe lah ada komitmen kerja kat pantai timur tu.. nak buat camna kan … next time bila ada kelapangan kita gather2 lah lagi ek ….
7. Amboestamam, ahaaa .. Melaka pun ada benda pusing2 ni haaaa ..hehe
8. Nurul, Melaka ad ferris wheel sejak 2007 … ni pun dapat tau dari FP Jeff… you should bring your family there .. Achmar and Daniel sure enjoy the rides…
9. Adelin, yup you should find time to take a ride on this mini ferris wheel of Melaka.. thanks for the wish untuk Ellie …
10. Fazlida, yeah Melaka dah banyak membangun sekarang nie.. macam2 creavity orang Melaka untuk menarik pelancong ...
11. Lieya Latif, saya tak pasti samada ferris wheel Melaka ni ada due dat ke tidak.. cuba find out kat internet kalau ada infor nyer … Roti John barakat tu memang lah sedap … Cuma tak tahan menunggu aje.. sabo aje laaa .. hehe ..
12. RK, happy new year to you too...
13. Sniper44, selamat tahun baru buat anda sekeluarga juga…
14. Mademoiselle Ayu, Eye of Melaka ni dekat dengan Cathay lama, or to be exact, dekat tapak lama stesen bas ekspress Melaka dulu …. Alah, dekat ngan Kg Morten la senang … you should go.. nice ….
15. Dee, Selamat tahun baru buat anda sekeluarga juga…
16. Ouled Kenitra, memang dah besar panjanga anak2 saya . hehe
17. Umi-Kal, terima kasih di atas ucapan untuk anak dara saya, Ellie ... selamat tahun baru buat Umi sekeluarga juga..
18. Linda, Eppy New Year to u too …
19. Edge, cuti dan jalan2 memang lah best kan .. Happy New Year to you too
20. Mummy Asha, insyAllah jumpa lagi …
21. Layman, sekali sekala bercerita panjang apa salah nya kan .. hehe
22. MamaFarhan, minat ambil gambar ni mula nya dari Ellie, saya menurut kemudian.. kalu di ambil gambar.. saya memang suka dari dulu .. hehe ...tu la pasal, itu lah satu bab yang tak suka makan kat luar... bab menunggu tu .. tensen gilerr ..
23. Mama Anis, ramai yang suka gambar makcik Leha .. memang dramatik ... saya sendiri pun terpegun
24. Eija28, 4 kali pusing kalau tak silap.. errr... dah terlupa la pulak .. tapi memang sekejap aje laa… kalau nak bandingkan denga Eye of Malaysia tu …
25. Kak Rus, hehe .. terima kasih kerana sudi singgah2 kat FP saya.. singah2 lah selalu ye .. hehe
26. Dilla, you should go to Melaka and naik ferris wheel nie .. yeah ….
27. Hunny, hai kembali …. Selamat tahun baru buat anda jua... loose weight ? hmmm ..memang saya amat memerlukan motivasi itu kini .. haha ...
28. Eddie, tak pe lambat komen.. yang penting komen ye tak ? Nanti sya cuba slow speed tu .. tu lah tak habis tuntut ilmu ngan awak hari tu .. hehe .. Masjid Selat Melaka tu dekat kawasan Melaka Raya... ayah dah sihat sekarang ?
29. cahayahidupku, ya betul.. Melaka memang dah banyak berubah.. saya ni yang asalnya dari Melaka pun jarang2 pulang sebab bekerja nun di Ipoh sana ....
30. Jeff, oh yeah .. thanks for the infor given by you earlier on the atrractions in Melaka… akhirnya sampai juga kami sekeluarga ke ferris wheel Melaka tu .. hehe …
31. Fazi, happy new year to you and your family too
32. Dewi, best wishes to you too .. yup, Melaka has changed a great deal …
33. Lenny, ahaaa. Being together with family is one of the cheers and enjoyments for all…
34. Idderes, selamat tahun baru buat anda juga…
35. Srsfeqah, hehe .. Melaka pulak ye… kalauada kesempatan, nil ah masa nya nak cuti2 Malaysia kan….asyik cuti kat luar Negara aje, kekadang di dalam Negara sendiri banyak tempat yang kita tak pernah pergi…
36. Alchemist, all the best to you too.. tak sabar nak tengok gambar2 Haiqal lagi .. hehe ..
37. mamaharizdanish~anna, selamat tahun baru buat anda sekeluarga juga… round the world of melaka .. hehe
38. Siti Ruzaimah, saya memang asal orang Melaka.. Sg Udang, dekat dengan Terendak kem…
39. Zakiah Z, terima kasih ucapan tahniah untuk Ellie … selamat tahun baru buat you sekeluarga juga…
40. tariqzaidanirah, memang seronok berkumpul adik beradik dan sanak saudara... alah .. ferris melaka ni kecik aje... pastu pusingan nya pun slow gilerr.. hehe … cam husband saya.. tkaut naik roller coater.. tapi ferris wheel dia masih berani naik laa.. haha .. selamat tahun baru buat anda sekeluarga juga…
41. Sayang, iyer.. dapat juga kita melepaskan rindu berbual2 mesra dengan Makcik Leha kan
42. Saifulnizam, thanks for the compliments
43. Yatie, saya nipun bukannya pandai sangat ambil gambar.. kalau pakai DSLR, the best way is to use tripod untuk night shot.. tapi kalau tak bawa tripod, saya selalunya cuba letakkan camera di atas termpat2 yang camera tak bergoyang semasa kita snap gambar tu .. setting2 utk gambar malam kena trial and error kalau guna manual mode.. kebanyakan gambar2 saya ni saya guna “nightmode”… cara mudah dan shortcut untuk amateur seperti saya nie .. hehe thanks ucapan untuk Ellie for her PMR results
44. Liya, happy New Year to you and family too
45. Fauzibaie, thanks .. u lagi terror maaa.. photography is your line … hehe
46. Mieza, eppy new year to u and family too. And thanks wish for Ellie
47. Aimi, anak EOM.. a good one.. lucu gak rasa nya bila u panggil gitu ...
48. Ezaiedin, selamat tahun baru buat anda sekeluarga juga ...
49. K.I, thanks for the good tips from “sifu” like you yang tak kedekut berkongsi pengetahuan yang ada.. thanks again
50. Roylazim, wonderful 2008 for u and family too …
51. MaDiHa, hehe .. memangmeriah dan seronok cuti raya haji kat Melaka baru2 ni…
52. Shell, Chinese look .. ? yup, u r absolutely right.. my mom Chinese and dad is malay… so tak leh lari dari kesepetan mata masing2 .. termasuk lah anak2 buah saya juga.. haha ..
53. Nur, happy new year to u too.. and may happiness be with you always ..
54. Mama Zahirul, yup.. you should plan the next trip to ferris wheel Melaka .. hehe
55. RinaE, happy new year to u too dan selamat maju jaya dalam biz yang anda ceburi. Thanks for the compliments…
56. Mamamierul, next time ke Melaka naik lak ferris wheel Melaka tu …
57. Firdaus, apa kenangan di Masjid Melaka tu ye ? You arkitek nya ke .. or.. ada tulisan khat hasil kerja anda di sana ?

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.